2012 Hof en Heerlijkheid van Nieuwenhove

Boerderij - Leegstraat 270 - Oostrozebeke naast Spano.

Uit vele geschiedkundige boeken blijkt “Hof ende Heerlijkheid van Roosbeke” een belangrijke plaats te zijn geweest. De recente archeologische opgravingen bewijzen dat er een Romeinse villa stond van een rijke familie en Oostrozebeke ook een plaats voor handeldrijven
was. Munten uit de tijd van de Romeinse keizers Tiberius (14-37 na Christus) en Keizer Trajanus (98-117) bewijzen hun activiteiten. De Grimaldi’s schrijven verder aan de rijke geschiedenis van deze locatie. In de vroeg-Middeleeuws geschriften wordt er gesproken van “Heerlijkheid
Ter Priems”. Admiraal Ranier Grimaldi was in dienst van de Franse koning Filip De Schone in (1267-1314) en stuurde mee aan het meest moderne en machtigste leger van die tijd. Alhoewel ze de grootste nederlaag mochten ondergaan in 1302 aan de Groeningekouter in Kortrijk.
In 1304 echter verslaat Ranier de Grimaldi toen als hoofd van de Franse vloot de gevreesde Vlaamse vloot voor de stranden van Zierikzee.
Als beloning krijgt de familie de Grimaldi vier kastelen. Twee in Nederland en twee in Vlaanderen. Eén in Moorsele en één in Roszebaca-supra Manderam. Roosebeke-up-de-Mandere. Bij de verloren slag door de Vlamingen hebben we toen een stuk Vlaanderen terug moeten afstaan aan Frankrijk. Wat nu Noord-Frankrijk of Frans-Vlaanderen is.
Onze regio werd zwaar getroffen om financiële offers aan Frankrijkrijk te schenken. Niet toevallig stond “De Spijker” op Otteca dichtbij het Spookkasteel. De Spijker was een plaats waar de boeren hun tienden of belastingen moesten naar toebrengen.
Of Ranier de Grimaldi zelf op de Vlaamse kastelen veel verbleef kan voor als nog niet achterhaald worden. Toen was de familie de Grimaldi nog geen baas over Monaco. Dat zou pas in 1454 werkelijkheid worden toen de afstammelingen Ranier de Monte-Carlo, La Condamine en Monaco-Ville veroverden.
In de 20ste eeuw inventariseerde men vanuit Monaco de adelijke familie hun eigendommen alsook deze in de Lage Landen. Zij hadden in 1988 nog 25 miljoen euro in de restauratie van hun kastelen en domeinen in Nederland. Maar Moorsele en Oostrozebeke was niets geweten. Tenzij toen Lieven Demets opzoekingswerk deed voor een boek op een Franse brief stootte uit de archieven van wijlen ex-burgemeester Remi Vanacker. Deze was afkomstig van de Monarchie Constitutionelle du Royaume de Monaco, met de vraag omtrent de toestand van Heerlijkheid van Nieuwenhove, Leegstraat à Ooststrozebeke. Hieraan werd
geen gevolg gegeven. Het Spookkasteel is gesloopt in 1977 en was toen al 10 jaar in een ruïne herschapen. Zomer 2012, MandelART richt haar 4de kunsthappening in. In dat zelfde jaar voor de opening worden de meer dan 2 hectares weiden en gronden incluis de oude spoorwegbedding “Ingelmunster-Ooigem” weggraven en ombouwd als functioneel industrieterrein “De Gouden Appel”.
Net voor de vernissage verdedigt de stier van boer Lannoo er nog tot de laatste snik zijn kudde koeien.

Link naar onze hoofdsponsors