Vlassen kunstwerk voor 't Kraaiennest

"Vertaalt de streekdynamiek"

Het gloednieuwe Kraaiennest stond tijdens het voorbije weekend eens te meer in de belangstelling. De bibliotheek kreeg eindelijk het fameuze kunstwerk waarvan zo lang sprake was en waarover heftig werd gediscussieerd in de gemeenteraad. Het was burgemeester Bonte die de plaatsingsceremonie even toelichtte. Volgens de burgemeester is de plaatsing van een kunstwerk in de nieuwe bibliotheek best te koppelen aan de succesrijke Mandelart happening in de nazomer. "Precies op Mandelart werd het kunstwerk voor de bibliotheek aangekocht. Het kunstwerk is symbolisch voor de streek want Oostrozebeke dankt ten dele zijn economische welvaart aan de vlasnijverheid. Het kunstwerk werd gemaakt uit vlas van de streek. Dat vlas werd er ook geroot en verwerkt. Het kunstwerk moet als het ware een stuk dynamiek van de streek vertalen."
De burgemeester pleitte er dan voor om een drietal rootputten te bewaren voor het nageslacht. Marie-Jeanne Beke van Mandelart lichtte op haar manier het kunstwerk toe. "Kunstenares Germana Tack werkt in Kortrijk en leerde het vak kunstweven in Gent. Zij was gefascineerd door het vlasbedrijf Lannoo en experimenteerde met vlassculpturen en vlassen wandtapijten. Zij heeft het Oostrozebeeks vlas op haar eigen manier bewerkt, namelijk op de oude wijze zoals de berbers het deden. De geometrische figuren voorzien van voor haar typische schrifttekens vertellen het verhaal van leven. en dood. De gebruikte kleuren verwijzen naar de kleuren van de aarde." Volgens Marie-Jeanne Beke heeft het kunstwerk een dubbele betekenis. Het verwijst naar de schriftuur van de boeken en naar de textuur van vlas.
Germana Tack zelf leek bijzonder tevreden met de locatie van haar werk. "Het bevindt zich in een plaats die druk bezocht wordt en die heel zeker in het oog zal vallen van de vele bezoekers van de bibliotheek." Over de tekens op het kunsttapijt kregen we te horen dat het gaat om haar eigen tekens die niet verwijzen naar runentekens of hiƫrogliefen. ,het zijn allemaal tekens die voorzien zijn van een weerhaakje. Dit verwijst naar het gegeven dat het leven nooit rimpelloos verloopt."
Verklappen we nog dat het kunstwerk 1200 euro kostte en gefinancierd werd door de aannemers van de bibliotheek.

Julien Cluyse

Persartikel: De Weekbode 24 januari 2003

Link naar onze hoofdsponsors