Rode wijn stroomt door Mandel

Veel belangstelling voor de opening MandelART02

Vijfentwintig kunstenaars maakten een werk voor de elf locaties rond de Mandel, gekaderd in het historisch-industrieel verleden van de Vlasrivier. Met een unieke wijnveiling in OC Mandelroos opende 'Mandel Art' vrijdag. Meer dan 300 belangstellenden daagden vrijdagavond op voor de opening van het kunstproject. De organisatoren vzw 'Mandel Art, hadden de bezoekers bij aanvang al op het verkeerde been gezet, door ze via een zij-ingang het ontmoetingscentrum te laten binnentreden. Officiële openingsredes, van onder andere oud-cultuurminister Luc Martens, werden opgefleurd door een wel erg originele wijnveiling. Het was veilingmeester Urbain Debaveye die 50 flessen Château Le Pey van 1999, Cru Bourgeois mocht veilen. Zo'n 100 mensen waagden een bod op de unieke wijnflessen, waarvoor de 25 deelnemende kunstenaars telkens twee etiketten ontwierpen. Het hoogste bod voor één fles bedroeg maar liefst 120 euro. De opbrengst van de veiling gaat naar de belangloos meewerkende kunstenaars.

Infokiosk
"Je ziet duidelijk dat mensen een voorkeur hebben voor een bepaalde kunststijl en zo hun etiketten kiezen", vertelt Herman Demeyer van vzw Mandel Art. "We hebben.niet iedereen kunnen gelukkig maken met een origineel exemplaar, want er waren er maar 50 beschikbaar." Gedurende Mandel Art, dat loopt tot 22 september, kunnen daarom Wijnflessen met.replica's van de etiketten, niet te onderscheiden van de echte, worden gekocht tegen 7 euro.
De startplaats van de kunstroute Mandel Art, 11 km lang, is de infokiosk in OC Mandelroos. De route is best per fiets of auto of door geoefende wandelaars af te leggen. Andere kunstliefhebbers zagen het iets origineler en dienden zich tijdens het openingsweekend per koets aan. Ondanks het aarzelende weer, toonden de organisatoren zich tevreden over de start.

Piet Van Buren
Persartikel: Het Nieuwsblad 10 september 2002

Link naar onze hoofdsponsors