Mandeldal wordt kunstvallei

25 kunstenaars palmen sites langs de Mandel in

Vijfentwintig gerenommeerde kunstenaars strijken van 6 tot 22 september neer op 13 locaties rond de Mandel. Zo wordt de streek van de Mandel even herschapen in een ware kunstvallei.

Sinds kunstenares Marie-Jeanne Beke met prépensioen is, fietst ze regelmatig langs de Mandel. Daar rijpte het idee iets aan te vangen met de grandeur van het rijke industrieel (vlas)verleden die de rivier uitstraalt en met de vele sites die leegstaan.
"Het kunstproject laat de gemeente in zijn lengte zien, in een lus van ongeveer 11 km langs de Mandeloevers", schrijft Dieter Roelstraete, rechterhand van Jan Hoet, in de cataloog van Mandel Art. In januari bleken de 25 deelnemende kunstenaars zeer enthousiast en wilden ze belangeloos meewerken aan dit uniek project.
De kunstroute start aan Ontmoetingscentrum Mandelroos, waar ook de infokiosk van Mandel Art en de fraaie cataloog (9 euro) te vinden is. Op het plein voor 't Kraaiennest staan "De drie wachtend op gratie" van Rik Vermeersch, vrouwelijke naakten, de eerste bronzen van Rik Vermeersch. Vladimir Tanghe toont video en foto's. In het Goet van Eenaeme, de restanten van een poort uit 1773 waarvan de oorspronkelijke overspanning nu verdwenen is. Met kubussen waar. in diverse voorwerpen uit de gemeente steken, zal Stefaan Roelstraete de poort weer overspannen. Binnenin zijn zeefdrukken van Marc Dejonghe te zien.
"Heel mooi zijn de werken van Marcase in het Boeverkotje, waarin het Boeverke (paardenwachter) sliep. Je kan er zelfs , nog de ruif zien. De werken zijn een ode aan het Boeverke, evenals de gedichten van Paul Demets"
Daarna volgt de eerste Mandel-oversteek via de Mandelbrug, aangepakt door Mail-art-artist Johan Van Geluwe. Een staaltje volkscultuur, waarvoor Lieven Demedts de opzoekingen deed, is te vinden in de Kallemoeiput. "De Kalle met de haak zou levensmoeë mensen met haar haak in het water hebben gelokt. Stefaan Roelstraete zal Kalle symbolisch verankeren in het midden van de put."
Industrieel verleden wordt geconfronteerd met kunst in Roterij Vroman, een ast en vlasbedrijf Lannoo. Daar is er werk van Liesbeth Vandeweghe, Jean-Pierre Van Assche, Martine Platteau & DirkVan Severen, Steven Vermeyen, Isidoor Goodderis, Steven Vermeyen en Germana Tack. In het vlasbedrijf Lannoo vind je het sfeervolle Mandel Art-café.

Mysterieus
'"Eén van de weinige stukjes natuur langs de Mandel zijn de Mandelmeersen. Daar kan je van op een afstand werk van Michel Lyssens, Steven & Brecht Dujardyn en Tone Pauwels zien. Monumentale landschapskunst van Willy Cauwelier is erbij de tweede passage over de Mandel, langs de Pypaertbrug. In de verstilde omgeving van bezinningsoord. De verkeerde wereld kan je genieten van werk van Jan D'Hondt en de cocons van Georges Schelstraete.
Voorlopig zeer mysterieus en onbekend IS wat het kunstenaarscollectief Ta.Ta zal doen in het Hobbit-hol-achtige De Motjes... Tot slot is er nog de stoeterij Lannoo met Lut Lenoir en Johan Parmentier en etalage-exposanten Eric Dejonckheere en Michel Ceuninck.

Mandel Art komt er dankzij de inzet van vrijwilligers Marie-Jeanne Beke, Geert Vandekerkhove, Herman Demeyer, Ivan Debie, Greetje Verbeke, Myriam Deblaere en Jan D'Hondt


Persartikel: Het nieuwsblad - Donderdag 29 augustus

Link naar onze hoofdsponsors