MandelART09 tussen schoonheid en verval 4 zomerweekends boordevol kunst

Streekkrant vrijdag 14 augustus 2009

OOSTROZEBEKE – De verlaten staatsschool De Grote Tovenaar van De Coene, wordt straks het 'basecamp' voor een twintigtal kunstenaars tijdens MandelArt 2009. Het kunstenfestival zal de bezoekers vier weekends lang fascineren.

MandelArt 2009 krijgt, vindt plaats in de weekends van 22 en 23 en 29 en 30 augustus, 5, 6 en 12 en 13 september. De derde editie van MandelArt 2009 wordt een uniek concept. De organisatoren kozen de verlaten school 'De grote Tovenaar' om de bezoeker te confronteren met hedendaags werk. Marie-Jeanne Beke, beschrijft het kunstevenement als volgt: “Vele kunststromen ontkiemen in de marge. Heel vaak worden kunstprojecten ingericht op historische belangrijke sites, mooie industriële erfgoedpanden of in goed ingerichte musea. Wij hebben dan weer gekozen voor een bouwvallige architectuur middenin de groene en landelijke natuur van Oostrozebeke.”

De verlaten staatsschool, met zijn gevandaliseerde prefabbouwsels kan als metafoor staan voor een basecamp. Deze ideale broze omgeving geeft aan diverse artiesten een tijdelijke ruimte om hun werk te laten deinen in de marge. De klaslokalen met de stilgevallen leerstof. Wezenloze karkassen van wat 'de Staat' ons heeft achtergelaten. Hoelang deze school- of wat er van overblijft- er nog zal staan, weet niemand. Een reden des te meer om er, voor het is weggeteerd en verkaveld, de kunst in al zijn vormen te laten woekeren.
“Weliswaar zullen de deelnemende kunstenaaars er niet als één beweging of collectief te zien zijn. Ze zijn eerder samengesteld in hun verscheidenheid en hebben ondering niet echt één gedachte. Ze zullen er enkel verbonden zijn als eeuwig-volwassen-kinderen die tijdelijk mogen spelen in de grote zandbak van de creativiteit. Ze zijn ook verbonden door met ongezien werk voor het daglicht te treden. Werk dat al dan niet voor deze gelegenheid en locatie zal gecreëerd zijn. Ik nodig iedereen uit om zich in de kloof tussen schoonheid en verval de storten”

Charlotte Degezelle

Link naar onze hoofdsponsors