MandelART02 moet Oostrozebeke nationale bekendheid geven

Kunst combineren met landschap

"Oostrozebeke, wat het ook te bieden heeft, moet zichzelf regelmatig wat promotie bezorgen om te vermijden dat het de grijze muis wordt in de regio," zegt Marie-Jeanne Beke, de intussen op TBS-gestelde lerares maar bezeten door kunst in al zijn vormen.
Deze culturele duizendpoot die houdt van actie en creativiteit wil in 2002 uitpakken met een grensoverstijgend kunstproject dat Mandel Art gedoopt werd. De 'golden river' van destijds vormt de rode draad in het opzet dat langzaam maar zeker vorm krijgt. Het moet een uniek gebeuren worden dat tijdens een drietal weekends in september zijn beslag zal krijgen.
Marie-Jeanne Beke (56) is een rasechte Oostrozebeekse. Zij stond 35 jaar in het onderwijs als lerares Esthetica en Plastische Opvoeding in de broederschool van Roeselare en het VTI in Diksmuide. Haar jeugd heeft ze doorgebracht in de Hoogstraat. In de zeventiger jaren heeft zij met haar man Jan De Cock het liedjescafƩ de Beer uitgebaat. De Beer was destijds de thuishaven van heel veel kleinkunstenaars. Zo onderhield ze goede contacten met heel wat artiesten, zoals een Johan Verminnen.

"Kunst heeft me eigenlijk nooit meer losgelaten. Ik ben zonder meer geobsedeerd door cultuur in al zijn vormen en nu ik over wat meer vrije tijd beschik wil ik die daaraan wijden." De idee om in Oostrozebeke een grootschalig kunstproject uit te werken is er gekomen na een bezoek aan een kunstproject in Oudenaarde waarin de Schelde als rode draad fungeerde. "Het is zeker niet de bedoeling om van Oostrozebek een tweede Watou te maken. Maar met de Mandel als centraal punt valt er in het transitdorp Oostrozebeke op kunstgebied zeker iets te beginnen." Er worden voor het project een twintigtal kunstenaars aangetrokken die zullen werken op evenveel locaties. Ze zullen hun werk plaatsen in het spanningsveld gevormd door de maagdelijke oevers van de Mandel.

Het kunstproject zal de gemeente in haar volle lengte laten zien over elf kilomter langs de Mandel vallei.
Men zal kunstwerken zien aan moderne fabrieken en aan bijna verdwenen pre-industriƫle installaties als een ast, enkele roterijen en met uitsterven bedreigde vlasbedrijven. "Kunst wordt ingepast in het unieke landschap van de wondermooie Mandelmeersen die al eveneens met verdwijning bedreigd zijn. Ook het nieuwe centrum van de gemeente, nog niet volledig ingevuld, wordt met een kunstwerk aangevuld."
Het spreekt vanzelf dat voor een dergelijk kunstproject een flink budget nodig is. "De promotiecampagne is volop bezig. Er moet inderdaad een niet onaardig budget bijeengebracht worden." Er is intussen een werkgroep vzw Mandel Art Oostrozebeke 2002 gevormd. Die bestaat uit voorzitter Marie-Jeanne Beke, secretariaat Geert Vandekerkhove, penningmeester Herman Demeyere, en leden Ivan Debie, Miriam Deblaere, Greetje Verbeke, Jan D'Hondt en Michel Lyssens.

Persartikel: Vrijdag 18 januari 2002

Link naar onze hoofdsponsors