De wind als bondgenoot - Steven Vermeyen

MandelART09 - De Streekkrant 21 augustus 2009

OOSTROZEBEKE – De derde editie van het driejaarlijkse kunstproject MandelArt krijgt haar beslag op 22 en 23, 29 en 30 augustus en op 5 en 6, 12 en 13 september aan de Kalbergstraat 23. De locatie is beter gekend als de verlaten site 'de grote Tovenaar' van de vroegere rijksbasisschool. Iemand die er voor de derde keer bij is, is de Gentenaar met Oostrozebeekse connecties Steven Vermeyen, vriend van Sarah Vandenbulcke
Steven legt intussen de laatste hand aan een compleet nieuw werk 'de handboogschutter'. We troffen hem volop aan het werk in de Vinkstraat ten huize van de familie Frans Vandenbulcke.

De Boogschutter

Steven Vermeyen (38) is momenteel aan de slag als leraar aan de gemeentelijke kunstacademie van Liedekerke als meester in de beeldende kunst. “Vroeger werkte ik meer monumentaal maar in de loop van de jaren ben ik figuratiever gaan werken. Ik werk bijzonder graag met hout omdat het een zacht materiaal is dat zich vrij makkelijk laat bewerken,” vertelt Steven.
“In 2006 bracht ik het kunstwerk 'de poort', opgesteld op het grasplein voor het gemeentehuis. Dit keer moet het een boogschutter worden die zo opgesteld is dat het kunstwerk draait in de win. Het lijkt alsof hij schiet in de richting van de wind. Het beeld is mansgroot en uit een blok hout gesneden met de kettingzaag. Door het gebruik van de kettingzaag krijgt het beeld een heel speciale structuur en een heel ruw oppervlak'. We vroegen Steven waar hij de inspiratie voor dit werk vandaan haalde. “Ik ben een scheppend kunstenaar. Altijd ben ik met iets bezig. Ik zou haast niet kunnen leven zonder aan een of ander werk bezig te zijn. Ik vertrek altijd uit een eigen ervaring of herinnering. De herinnering aan de boogschutter gaat terug naar mijn schooltijd. In mijn werk probeer ik altijd een natuurelement te koppelen aan iets menselijks. Mijn kunstwerk zal dan ook buiten op de site van de Tovenaar tentoongesteld worden”.

Link naar onze hoofdsponsors