Bloed- en vakbroeders

Steven en Brecht Dujardyn op MandelART02

Nog tot en met zondag 22 september kan kunstminnend Oostrozebeke genieten van MandelArt, een uniek project waarbij kunst gecombineerd wordt met industriële sites. Aan dit groots opgezet project werken ook de gebroeders Steven en Brecht Dujardyn mee.
De broertjes koppelen voor de gelegenheid een verlaten Mandelmeander aan een ambachtelijke creatie. De oudste van de twee broers, Steven, is 32 jaar. Hij is beroepshalve ontwerper in de ruime zin van het woord. Zo ontwerpt hij sculpturen, smeedwerkornamenten, smeedijzeren poorten en interieurdecoraties. Ook landschapsprojecten behoren tot zijn werkterrein. Voor. zijn creaties hanteert hij maar al te graag de art-nouveau-stijl, jugendstil en art-deco. De zweepslagmotieven in zijn smeedwerkornamenten maken zijn werk best herkenbaar.
Franse opleiding
Brecht dan is beroepshalve kunstsmid. Hij is een leerling van de Ecole Internationale de la Ferronnerie Française waar hij zich kon bekwamen in de aloude ambachtelijke traditie. De gezamenlijke creaties van Steven en Brecht getuigen van kwaliteit en ademen de eeuwenoude traditie van smeedkunst uit. Ze maken haast uitsluitend gebruik van natuurlijke materialen en beheersen nog de kunst van het unieke handwerk. "Wij proberen de oude tradities te combineren met nieuwe, moderne technieken. Wij proberen vooral tijdoverschrijdend te werken. Vuur, ijzer, natuur, lichaam en geest moeten elkaar proberen te vinden en in mekaar vloeien met als resultaat een creatie die kan bekoren. Ik zou zeggen dat wij elkaar een beetje aanvullen. Mijn visionaire geest past wonderwel bij de geest van mijn broer," aldus Steven. "Brecht staat borg voor vakmanschap en dat kan gaan van restauratie met traditioneel smeedwerk tot eigentijdse vormgeving. Daarbij komt dat wij proberen de ideeën van onze opdrachtgevers te respecteren en ervoor te zorgen dat die ideeën ook herkenbaar zijn."
We informeerden ook even naar wat zij precies zullen laten zien op Mandel-Art. "Wij hebben gekozen voor het mooiste plekje dat Oostrozebeke rijk in, namelijk een stukje pittoreske Mandelvallei langs de Dentergemstraat, even voor de Nieuwbrug. Op een afgesneden meander zal een creatie gemonteerd worden op een vlot. Het vlot zelf zal met het oog niet zichtbaar zijn. De smeedijzeren creatie zal dus als het ware op het rimpelende water vlotten. Er dicht bij komen zal niet lukken, wat ook niet echt nodig is omdat het kunstwerk moet gezien worden in het spanningsveld met de onmiddellijke omgeving." Een locatie om zeker even langs te lopen komend weekend.

Persartikel: De Weekbode 20-09-02

Link naar onze hoofdsponsors