3de editie MandelART begint vandaag kunst in en rond verlaten schooltijd

Het Nieuwsblad - weekend 22 en 23 augustus 2009

OOSTROZEBEKE – De verlaten gebouwen van staatsschool De Grote Tovenaar in Oostrozebeke zijn vanaf vandaag vier weekend lang het 'basecamp' van een twintigtal kunstenaars uit binnen- en buitenland, vor de derde editie van MandelArt. Voor het eerst concentreert dit kunstproject zich op één site, in de plaats van de kunstliefhebbers langs een parcours te leiden.

Net nadat staatsschool De Grote Tovenaar in de Kalbergstraat de prijs voor de groenste school van Vlaanderen had gekregen, moest ze in 2000 de deuren sluiten. Het gesubidieerd busvervoer was afgeschaft, en alle leerlingen uit de wijde omtrek moesten naar andere scholen dichter bij hun woonplaats uitkijken. Sindsdien liggen de prefabpaviljoenen, in de jaren '50 opgetrokken door Werkstede De Coene, er verlaten en verwaarloosd bij.

MandelArt brengt daar met de derde editie van het kunstproject vier weekends lang verandering in. “In tegenstelling tot de vorige edities, waarbij we telkens een wandel- en fietscircuit uitwerkten langs de tentoongestelde werken, houden we het dit keer bij één locatie”, zegt Jan D'Hondt. “De schoolpaviljoenen van de verlaten school vormen als het ware al een kunstwerk op zich en bieden heel wat variatie. Een twintigtal kunstenaars uit binnen- en buitenland, zowel jong talent als gevestigde waarden, zal hun werken, telkens geïnspireerd door de locatie of hun eigen nostalgische herinneringen aan hun schooltijd, hier tentoonstellen. Zowel binnen, buiten als op het dak zal kunst te ontdekken zijn.”

Livevoorstellingen
Het voordeel van één algemene locatie is dat de organiserende vzw naast de tentoonstelling ook nog een fikse extra kan aanbieden. “Aan de expo koppelen we elke zondagvoormiddag om 11 uur een livevoorstelling” zegt Marie-Jeanne Beke. “Op 23 augustus brengt Frank Adam 'Confidenties aan een ezelsoor'. Peter Jacquemyn en Sigrid Tanghe presenteren op 30 augustus 'Druppelteller', en op 6 september brengt Lode Vercampt cellosuites van Bach. Fabio Wuytack en zijn kortfilm 'Cittàdelarte' sluiten op 13 september de reeks af.” Ter gelegenheid van MandelArt ontwierpen alle deelnemende kunstenaars ten slotte een uniek wijnetiket. Een fles met dit kunstwerkje op is te koop voor acht euro. De MandelArt-tentoonstellng kan je vandaag, morgen op 29 en 30 augustus en op 5, 6, 12 en 13 september bezoeken van 13 tot 19 uur. Tickets kosten 5 euro. Studenten betalen slechts 2,5 euro, terwijl kinderen jonger dan 12, gratis binnen mogen. Er is ook een catalogus. Voor de live-voorstellingen op zondag is reserveren verplicht, want de beschikbare plaatsen zijn beperkt.

Charlotte Degezelle

Link naar onze hoofdsponsors