Steven Vermeyen

Sculpturen | Beeldhouwer | Landart | '02 | '06 | '09 | '12 | '15

STEVEN VERMEYEN-746

Steven Vermeyen werkt sculpturaal en speelt daarbij in op wat zich beweegt op het raakvlak tussen natuur en wat zich rondom zijn persoon in beweging brengt. Bewerkte houten balken zijn zijn geliefkoosde materiaal.
Deze keer echter gaat hij uit van de materialen en bouwwerken die hij vindt op de site van de hoeve.

Hij won verschillende prijzen, waaronder de Horlait Dapsensprijs (1997), de beeldhouwwedstrijd voor openbare ruimte, huisvesting Gentbrugge,
alsook de wedstrijd van de Vlaamse Gemeenschap rond de vijver van de jongereninstelling De Zande te Ruiselede, Sint-Pietersveld.

Klik op "Lees meer" om meer te vernemen over zijn werk tijdens MandelART02, 06 en 09.

Vagevuurstraat 25
B-8750 Wingene
0486 06 40 23
stevenvermeyen@hotmail.com2002

In 2002 plaatste Steven reuze grote cocons in de chicoreiast. En in 2006 op het gemeenteplein twee werken waaronder "Het schip" inspelend op het omgekeerde scheepsbouwconstructie en het schip van een kerk. Anderzijds "De Storm" één balk dat stond voor een golf ondersteund door één roeispaan.


2009

SCHUTTER IN DE WIND
DE MUUR
Kenmerkend voor het werk van Steven is zijn voorliefde voor hout. Het pure middel waarmee hij steeds monumentaal uitpakt. Een authentiek materiaal dat hij vele verhalen laat vertellen. Twee ervan brengt hij op MandelART09. “Schutter in de wind”, een nieuw intimistisch werk met een ingetogen gerichtheid. Een schutter, gedreven door de wind, richt zich met de wind mee en heeft steeds iets anders in zijn vizier. Hij staat er als een pion neergezet, zonder benen, niet manoeuvreerbaar, enkel draaiend om zijn eigen as, niet wetend waar eerst te richten. Op deze wijze gemanipuleerd heeft hij enkel de toren om het hoofd koel te houden. De pion is inzetbaar op alle mogelijke terreinen.

Het andere kunstwerk, “De muur”, is een bestaand werk dat hier in deze schoollocatie ook een diepere dimensie krijgt. Deze minimalistische constructie bestaat uit een spel van balken die steeds veranderlijk opgesteld kunnen worden. Van spiraalvormige trap tot een rechthoekige vloer. Van muur tot poort. Stoppen of doorgaan. Einde of toekomst. Twee tegenstellingen in één werk verenigd. Het spel van balken kan echter ook puur vormelijk bekeken worden.

2012

Bij zijn eerste bezoek aan de hoeve werd Steven Vermeyen genoodzaakt iets met de daken te doen, en meer specifiek met de gebinten. De manier waarop de constructies gemaakt zijn, het vakmanschap en het handwerk ervan raakten hem. De pannen van het dak werden voor hem bouwstenen voor een nieuwe sculptuur, waarbij het specifiek glooiende patroon verwijst naar een steeds terugkerend thema binnen zijn oeuvre.
Het kunstwerk doet denken aan Land Art, environmental art of ecological art, ontstaan in de jaren ’60 van de vorige eeuw, waarbij men door middel van een ingreep in het landschap de menselijke aanwezigheid duidelijk wil uitdrukken en stellen dat de mens door de omgevingsverandering de natuur in bezit neemt.
Het resultaat van dit poëtische proces is de afdruk van een vaartuig, daarbij verwijzend naar het kanaal Roeselare-Ingooigem dat nu zijn 150ste verjaardag viert. De interactie tussen de weide, het historische gebouw en het geplaatste object vormt de essentie van het kunstwerk.
Met de kleinere gesculpteerde kleivormen geeft Steven een knipoog naar de legende van het spookkasteel en naar de verhalen rond de Wiemkes.

Steven Vermeyen werkt sculpturaal en speelt daarbij in op wat zich beweegt op het raakvlak tussen natuur en wat zich rondom zijn persoon in beweging brengt. Bewerkte houten balken zijn zijn geliefkoosde materiaal. Deze keer echter gaat hij uit van de materialen en bouwwerken die hij vindt op de site van de hoeve.


Steven Vermeyen K-297
Afbeelding 1-295
Afbeelding 2-296
 STEVEN VERMEYEN poort-706
 STEVEN VERMEYEN 1-699
 STEVEN VERMEYEN 2-700
 STEVEN VERMEYEN 3-701
 STEVEN VERMEYEN 4-702
 Steven Vermeyen poort3-705
 Steven Vermeyen poort 2-704
 Steven Vermeyen boogschutter-703
STEVEN VERMEYEN kl-824
_WERK STEVENB VERM kl-816
_ STEVEN VERMEYEN kl-822

Link naar onze hoofdsponsors