Sofie Lattré

Beeldend kunstenares | Edelsmid | '12 | '15

sofie lattre carre kl-752

Sofie Lattré (1987) is gefascineerd door absurde toevalligheden die haar pad kruisen. Ze creëert beelden vanuit een sterk persoonlijke observatie. Kleine gebeurtenissen krijgen een schaalvergroting in haar werk. Broosheid en maatschappijkritiek zijn terugkerende thema’s. Hiervoor hanteert ze verschillende media waaronder tekeningen, schilderijen, foto, video,…
Op MandelART 2012 werkt zij samen met haar broer Bram aan een video-installatie die een nieuw verhaal toevoegt aan de rijke geschiedenis van de legendarische hoeve. Sofie heeft de opleiding architectuur afgerond aan Sint-Lucas Gent, momenteel volgt ze een master in vrije kunsten. Ze ontwerpt daarnaast ook juwelen.2012
MODERN TALKING

Rond de site ‘Goed van Nieuwenhove’ hangen mythische en tot de verbeelding sprekende volksverhalen over wasvrouwen, kabouters en drijvende lijkkisten. De rol die de verteller speelt bij het doorgeven van deze historische verhalen is cruciaal. Hij tracht met deze verhalen angst in te boezemen, en kinderen aan te manen om na valavond weg te blijven op het hof. Deze leugentjes-om-bestwil bestaan nog steeds. Volksverhalen zijn nog steeds ‘gekleurd’ en worden verteld als een waarschuwing voor mogelijk onheil. Vertrekkend vanuit deze stelling voegen Bram en Sofie Lattré anno 2012 een nieuw verhaal toe aan de site van het spookkasteel.

De video-installatie vertelt het verhaal van twee maagdelijk witte meisjes die rondzwerven op de site, verwikkeld in een onschuldig kinderspel. Het thema is niet alleen een knipoog naar de historische vertellingen van de wasvrouwen, maar het actualiseert ook het angstdiscours.
De camera dwaalt rond doorheen spleten van de vervallen gebouwen, de blik wordt geleid doorheen vista’s en de confrontatierijke context van kleinschalige landbouw versus omliggende industrie. De kijker gaat weliswaar niet vrijuit: welke betekenis geeft hij immers aan deze beelden?


_WERK LATTRE 1 kl-801
_WERK LATTRE 2 kl-802

Link naar onze hoofdsponsors