Johan Van Geluwe

Conceptuele kunst | '02 | '06 | '09 | '12 | '15

0 johan van geluwe-421

Johan is in binnen- en buitenland een referentie binnen de conceptuele kunst. Veelal geven ze kritiek op de maatschappij met een ironie. Hij laat ons nadenken over de gewone dingen rondom ons maar met een diep raakpunt. België op zich blijft voor hem een inspiratiebron als kunstmatig samengesteld land.
Bij 175 jaar België waren er enkele zalen in de BOZAR door hem gevuld. Alsook in 1991 mocht Johan de Staatsprijs voor Beeldende Kunst van de Vlaamse Gemeenschap ontvangen. Johan zet hiermee ook zijn stempel "The Museum of Museums" echt op de kaart van de Belgische actuele kunst.

Klik op "Lees meer" om meer te vernemen over zijn werk tijdens MandelART02, 06 en 09.

Bouckaertstraat 8
8790 Waregem
056-60 16 61Driemaal op rij werkte Johan mee aan MandelART. In 2002 plaatste hij aankondigingsbord langs de Mandel "Niet vervuild door MOM". Bij 2006 was zijn concept rondom het monument in Oostrozebeke voor de soldaten van 14-18 niet in uitvoering geraakt door omstandigheden. Toch vind je zijn concept terug in de cataloog van editie 2. In 2009 leverde hij diverse ideeën terug inspelend op mens, plaats en waarden en symboliek. Ook zijn achtergrond als architect komt in deze werken terug naar boven met een bouwaanvraag voor een openlucht museum alsook de "Beschermd Fundament"-bordjes op de localen van De Coene.

2009

AANPLAKBRIEF BOUWAANVRAAG OPENLUCHTMUSEUM

WELKOMSTBORDEN OOSTROZEBEKE

BESCHERMD FUNDAMENT

OUD WORDT NOOIT OUD ...


Zijn kunst bestaat uit het relativeren en ironiseren van de kunstwereld. Zo bouwt hij een eigen ideeënwereld op waarin imaginaire kunstinstellingen centraal staan en hem toelaten ingrepen op kunstsituaties door te voeren. Hij is de schepper van zijn ’Museum of the Museums’, waarvan hijzelf de directeur is. Van Geluwe streeft naar een open systeem dat wil voorkomen dat kunstwerken vervreemden van hun eigen omgeving. De kunst moet er opnieuw worden ingebed in het dagelijkse leven. Zijn kritische houding tegenover kunst, politiek en de maatschappij maakt hem wereldwijd bekend als de‘ARTchitect’.

Hij ontving in 1991 de Staatsprijs voor Beeldende Kunst en bekleedt een bijzondere plaats in de actuele kunst. Hij wenst zijn werk resoluut buiten het commerciële circuit te houden zodat het geen voorwerp wordt van speculatie. Hij werd gelauwerd voor zijn originaliteit, spitsvondigheid en taalgebruik met een dubbele bodem.
Het gevaar bestaat dat zijn oeuvre, dat op dit ogenblik nog ten dele in zijn bezit is, op een bepaald ogenblik verspreid zou kunnen worden en verloren zou kunnen gaan. Om die reden werd een tiental jaar geleden de stichting Johan Van Geluwe opgericht. Een deel van het oeuvre is voor het publiek toegankelijk in verschillende musea. Zo bevindt zich de installatie “Het kabinet van de conservator” in het bekende Ernst Osthausmuseum in Hagen (Duitsland). Een groot deel van het grafische werk wordt bewaard in het museum in de stad Minden. Zijn rijk geïllustreerde kunstboek onder de titel “The Museum of Museums“ (Ludion uitgeverij) werd in september 2005 bekroond als het beste kunstboek van Vlaanderen en geeft een prachtig overzicht van zijn visie en werken.

Johans werk is ondertussen ook een vaste waarde tijdens de drie edities MandelART.

04. Mandel niet vervuild-259
 WELKOMSTBORD JOHAN VAN GELUWE-690
 JOHAN VANGELUWE BOUWVERGUNNING-691
 JOHAN VAN GELUWE FUNDAMENT BEELD-692
JOHAN VANGELUWE kl-813

Link naar onze hoofdsponsors