Francky Cane

Graficus | Tekenaar | '09

0 F Cane-407

Francky is uniek binnen het terrein van de grafiek. Zijn reuze grote houtsnedes uit vezelplaten uit de jaren '90 zijn grensverleggend. In deze periode exposeerde hij meermaals in de legendarische Antwerpse galerij "De Zwarte Panter". Zijn beelden zijn soms complexe autobiografische verhalen maar vertaald in een verstilde mytische symboliek. Francky Cane is gastdocent grafiek aan de Hogeschool in Gent, departement K.A.S.K. en won in 2007 de Louis Paul Boonprijs.

Klik op "Lees meer" om tekst- en beeldmateriaal te zien in verband met zijn installatie op MandelART09.

Bij de rubriek "Filmreportages" vind je ook een trip doorheen deze installatie.

Kerkhovestraat 22
9180 Moerbeke - Waas
0499 18 18 87
cane@pi.be
INSTALLATIE “ATELIER WELTEVREE”

Francky Cane bewandelt de ondefinieerbare scheidingslijn tussen figuratie en abstractie in zijn tekeningen, lino’s en houtsnedes. Hij schept een eigen wereld van tekens en motieven die getuigen van een uitzonderlijke trefzekerheid en een grenzeloze fantasie. Met enkele lijnen slaagt hij erin op te roepen wat hem begeestert.
In 2007 mocht hij de Louis Paul Boonprijs ontvangen. Canes werk mag gerekend worden tot één van de grootste vernieuwers van houtsnede in Vlaanderen sinds Frans Masereel. Hij werkt met beperkte oplages en verzet zich tegen massaproductie.
Tijdens MandelART09 verhuist zijn biotoop uit zijn toren-atelier van Moerbeke naar Oostrozebeke. Een uitzonderlijk gebeuren want wat voorheen hermetisch was, wordt nu voor een deel blootgegeven. Zijn denkwereld en inspiratiebronnen op een voyeuristische wijze tentoongesteld. Een labyrinth aan gedachtegangen en mogelijke toegangspoorten naar het eigenwijze werk van Cane.

 Francky Cane interieur1-629
 Francky Cane interieur2-628
 Francky Cane interieur 3-627

Link naar onze hoofdsponsors